Ensimmäinen vuosi takana
Ensimmäinen vuosi takana
Sampo –koiran elämää on nyt yksi täysi vuosi takana. Sampo syntyi
25.12.2015 ja joulukuussa 2016 vietettiin ensimmäistä syntymäpäivää.
Tai toisaalta ei vietetty, vaan oltiin töissä ja joulupäivän ja tapaninpäivän yövuoro oli kiireinen. Hälytystehtäviä koirapartiolle oli paljon. Sampo ei tietenkään vielä päässyt osallistumaan, vaan oli poliisilaitoksen koiratarhalla ja sai puruluun syntymäpäivälahjaksi.
Sampolla ja hänen ohjaajalla on uudenlaiset ajat edessä. Ohjaaja ja hänen vakituinen pari eroavat kuin vanha aviopari, koska Sampon ohjaaja on ollut koirapartiomies ennen Sampon tuloa maailmaan.
Poliisissa koirapartiomiehen tehtävä on avustaa koiranohjaajaa, suunnistaa maastossa, olla hyvä kuski, hyvä voimankäyttäjä, tekninen tutkija ja koirapartiomiehen pitää osata jutella ihmisten kanssa.
Usein käy niin, että koirapartiomiehestä tulee koiranohjaaja, kun valintoja tehdään.
Usein koiranohjaaja joutuu toimimaan nopeammin ja liikkumaan nopeammin, koska koiran käyttöön ottamisessa ja valmistelussa kuluu aikaa. Koirapartiomiehellä on siksi tilaisuus rakentaa siinä ajassa tilannekuvaa paikasta johon he ovat menossa. Tehtävä voi olla huume-etsintää, kiinniottoa, jäljestämistä tai kadonneen etsintää.
Siksi koirapartiomies on tavallaan koirapartion oma tukiyksikkö.
Pääsääntöisesti koira ja koiranohjaaja tekevät suurimman osan työstä ja kaikki sujuu. Hyvä partiomies on kuitenkin jo tehnyt päässään varasuunnitelman, mutta osaa olla hiljaa, eikä puutu asiaan ennen kuin on tarve. Koira suorittaa, partiomies tukee.
Nyt Sampon ohjaaja joutuu luopumaan tästä roolista ja hänen entiselle työparilleen etsitään uutta partiomiestä. Sampon ja hänen ohjaajan osalta on tulevaisuus vielä hämärän peitossa. Pitääkö erikoiskoiranohjaajalla olla työpari, kuten partiokoiranohjaajalla?
Vai toimiiko erikoiskoiranohjaaja yksin ja mukana on vaihteleva määrä tutkijoita ja järjestyspoliiseja. Mihin erikoiskoira sijoitetaan poliisilaitoksella? Pitääkö sen päivystää myös yöllä, kuten partiokoirat. Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia vuonna 2017, ainakin siis Sampo –erikoiskoiran osalta.
Poliisikoiran perustyö ei kuitenkaan muutu, eikä muukaan poliisin perustyö. Tästä esimerkkinä toimikoon tapahtuma Vaasan lähialueella, jossa muistisairas vanhus katosi maastoon oman talonsa kotipihaltaan.
Ulkovaatteita ei ollut ja pakkasta muutama aste. Lähin omainen kertoi varman havainnon poistumissuunnasta ja muita koiria kuin Sampo –pentu ei ollut töissä. Ohjaaja lähti tarkistamaan havainnon suuntaa ja siellä oli myös vanha koulu, jossa kadonnut oli ollut nuorempana töissä. Nämä havainnot ohjasivat liikaa kokemattoman koiramiehen työtä ja vanhus löytyi eri partion toimesta kaksi tuntia katoamisen jälkeen.
Kylmettyneenä, mutta hengissä. Löytöpaikka oli aivan eri suunnassa kuin mitä havainnot kertoivat.
Syykin tähän löytyi, kuin koira vietiin takaisin kotipihaan. Vanhus oli lähtenyt omaisen osoittamaan suuntaan, mutta kääntynyt heti naapuripihan kautta pellolle ja sieltä jälki vei pimeään maastoon aivan eri suunnassa. Kotipiha oli tarkastettu, mutta ei naapuripihaa, josta jälki olisi saatu helposti ylös ja vanhus olisi löytynyt nopeammin. Tämä oli ohjaajalle hyvä opetus. Tästä lähtien teemme Sampon kanssa laajenevaa ympyrää katoamispaikan ulkopuolella, kunnes jälki löytyy. Todistajien havainnot ovat usein oikein, mutta niistä puuttuu jotain, siksi koira pitää ohjata puolueettomasti hakemaan jälkeä.
Sampo olisi löytänyt vanhuksen helposti ja olisi auttanut etsintää enemmän, jos ohjaaja ei olisi kuunnellut liikaa ihmisiä. Ihmisten puhuttaminen olisi ollut koirapartiomiehen tehtävä. Sampo -koiran ilme oli samanlainen, kuin lintukoiran joka löytää linnun, ajaa sen ylös ja metsämies ampuu ohi. Jos olet joskus nähnyt tällaisen ilmeen koiralla, niin se kertoo sinulle ”sinä mokasit, en minä”….